Vilken ras ska man välja?  

Vilken ras är då bäst att välja? Det är egentligen en fråga som bara man själv kan svara på, men i denna text får du en hel del tips och information som kan vara användbar.

Den första frågan du kan börja med att ställa dig själv är hur ditt liv ser ut, hur mycket fritid har du, hur mycket rör du dig om dagarna, reser du mycket eller om du t.ex. lever ensam eller med små barn?

 

Alla svar på ovannämnda frågor är avgörande för vilken hundras du bör välja. Om du svarade JA på frågan om du reser mycket är det viktigt att du har tänkt ut en god plan för vad som ska hända med hunden under tiden. Ska hunden få följa med på resorna eller finns det möjlighet till hundvakt?

 

Att ha mycket fritid är en viktig punkt oavsett vilken hundras du väljer. Hundar behöver mycket sällskadog running in waterp och mår sällan bra av att lämnas längre stunder. Man brukar säga att en vuxen hund generellt kan lämnas max 5 timmar ensam, för att sedan få möjlighet att få gå en promenad och rastas. För valpar behöver man kunna vara hemma mycket mer än så.

 

Precis som inför alla stora köp, ännu mer när det handlar om ett djurs liv och välmående, är det viktigt att läsa på ordentligt. När du har läst på, så läser du lite mer. Se till att vara ordentligt förberedd och planera ditt val av hundras noga. Detta är inte enbart för hundens skull, utan även för att du och din nya vän ska få ut så mycket som möjligt av varandra. Gillar du att vara ute och springa är det en hund med energi och uthållighet som du söker, medan en barnfamilj som gör blandade aktiviteter kan trivas bäst med en tålmodig Labrador eller Golden retriever.

 

Det sista tipset är att vända sig till en seriös uppfödare av den hundras du valt. En professionell uppfödare brukar ibland kunna ha möjlighet att låta den eventuella köparen besöka, gå promenader och få umgås mycket med hunden innan man tar hem den. Anledningen till detta är att en seriös uppfödare är mån om att du och hunden ska trivas mycket gott tillsammans.