Starta en egen kennel

Älskar du hundar och skulle vilja arbeta med hundar på en daglig basis? Då kanske det är dags för dig att fundera på om du ska starta en egen kennel. Att få spendera tid med hundar hela dagarna är naturligtvis något som väldigt många drömmer om, men det är också viktigt att var medveten om att det kräver väldigt mycket tid och pengar, pengar som inte alltid är så lätta att få tillbaka. Ett vanligt missförstånd är att man blir väldigt rik på att föda upp hundar, och visst finns det pengar att hämta. Är det dock pengarna man är ute efter bör man istället satsa på något annat. Att föda upp hundar är ett hårt jobb som ger låg utdelning, åtminstone till en början.

Med det sagt betyder det inte att du ska avskräckas om det är så att du verkligen vill starta en egen kennel. Innan du sätter igång är det viktigt att du samlar på dig ordentligt med information om hur du ska gå tillväga. På Svenska Kennelklubben kan du bland annat hitta all information som behövs och även registrera ditt kennelnamn när du väl har kommit på ett som passar.

Så kommer du igång

Det första man ska tänka på när man vill starta en kennel är varför man vill starta den. Ditt mål bör inte vara pengarna, utan du behöver ha hundar som en livsstil om du ska trivas med arbetet. Det betyder att det är viktigt att du väljer en hundras som du verkligen brinner för och att du skaffar dig så mycket kunskap om rasen som möjligt.

För att kunna starta en kennel behöver du ha tillstånd och en bra buffert. I början är det oftast mycket dyrt och det är en hel del saker som du behöver köpa in. Försök att få kontakt med andra uppfödare för att få råd och tips och gå en uppfödarutbildning för att få så mycket skinn på näsan som möjligt. Behöver du förbereda ditt hem så gör det i god tid, t.ex. genom att boka en flyttstädning i Varberg och få hemmet skinande rent innan det är dags för uppfödningen att sätta igång på riktigt.

Att komma igång så snabbt som möjligt är inte det viktigaste, men nog är det av betydelse för att du ska få din kennel att gå runt. Du behöver se till att du får ett så gott rykte som möjligt och detta gör du genom att skaffa dig avelshundar med bra meriter. Meriterna kan t.ex. vara från utställningar, mentala tester eller varför inte bruksmeriter av olika slag.

Sist, men inte minst, skaffa en försäkring på din tik! Välj en avelsförsäkring för att det ska täcka så mycket som möjligt.