Kläder på hundar

Något som det finns mycket delade meningar om och som kan skapa heta diskussioner är om man ska ha kläder på sin hund eller inte.

Innan vi går vidare så vill vi understryka att vi pratar om kylans kalla vindar på vintern. Att använda sig av kläder på djur på sommaren när vi själva klär av oss är absolut inget vi står bakom! I denna text förespråkas inte exempelvis trenden i Hollywood där man använder sina hundar och dess kläder som accessoarer i 30 graders värme.

Mot kläder på hundar

Givetvis finns det de som är mot användande av hundkläder och som aldrig skulle använda något plagg på sin hund. Exakt vad alla som är emot kläderna säger är svårt att nämna men några saker är bl.a.: Hundar har egen päls, hundar behöver inte kläder, hundar fryser inte. Och åsikter som att man inte ska humanisera hundarna – för det gör man tydligen genom kläder, oavsett hur kallt det är. En del av dessa personer argumenterar gärna mot de som är för kläder på hundar till den grad att det nästan kan kännas som att man vill köpa en keps med tryck där det står klart och tydligt att hunden fryser och vill ha kläder.

För användandet av hundkläder

När vintern kommer och minusgraderna ökar, så börjar vi människor att klä på oss. Kanske även lite extra när man har hund och ska vara ute en stund. Och då kommer vi ju till det här med kläder på hundar. Givetvis finns det hundar som har tjock och fin päls och som inte alls fryser på vintern. Och dessa bör man såklart inte klä på. Här i Sverige förstår nog de flesta detta.

Men så finns det ju också hundar som inte alls har lika tjock päls. Kanske är de också helt kala på magen. Även hundens höjd kan ha betydelse, mindre hundar är ibland täckta med snö medan större hundar ofta slipper snön på backen.För en fördom är just de mindre hundarna har kläder,(för att det är någon slags accessoar). Men varför det är så blev nyss besvarat. Hundar kan frysa precis som vi. De är inga vilddjur längre och är vana med inomhus temperatur precis som vi.

Något man inte heller får glömma är att en del har räddade hundar från andra länder med annat klimat än här i Sverige. Det betyder att deras kroppar är gjorda för annat väder än vad vi har här. Fryser då dessa hundar vintertid och bara vill hem i värmen igen, piper för att berätta att det är kallt. Hunden själv mår bättre och får bättre livskvalité på vintrarna med hjälp av lite kläder. Ska man då säga nej? Tro det eller ej, men det finns faktiskt hundar som älskar kläder, och vägrar gå ut på vintern utan kläder och de hundar som gärna pressar sig in i plaggen självmant.

Så slutsatsen blir väl. Klä inte på hundar som inte fryser och som inte visar besvär av kyla. Men låt ägarna med frusna hundar avgöra deras hundars behov, för det är ju ändå de som känner hunden bäst!