Hund och trafiksäkerhet

Har du skaffat hund? Grattis, då har du en vän i ur och skur och vått och torrt. Hunden vill vara med dig så mycket och ofta som möjligt och du kommer aldrig att känna dig helt ensam igen. Hunden har blivit en stor del i våra liv, och hundens status har förbättrats genom åren. Förr fanns så gott som inga regler för hur man fick hålla hund och hunden sågs mer som ett redskap än som en fullvärdig familjemedlem. Idag är hunden med oss så mycket det bara går, den lämnas inte ensam för länge och den går på hunddagis. Ska vi åka på semester så är det ett självklart val för många att ta med sig hunden. Men vad gäller egentligen för regler när vi tar med oss hunden i bilen?

Det första man ska vara medveten om som hundägare är att det är strängt förbjudet att låta hunden åka lös i bilen. Hunden måste sitta fast eller förvaras i ett utrymme så att den inte kan skada någon vid händelse av krock. Det är alltså inte tillåtet att låta hunden sitta helt lös på passagerarstolen bredvid dig när du kör.

Det allra bästa är att hunden sitter fast i en godkänd bilsele eller i en förankrad transportbur i kombiutrymmet. Hos Kellfri.se hittar du flera olika typer av transportburar till din hund. Det finns även särskilda hundgrindar man kan installera i kombiutrymmet om man inte har plats eller vill sätta in en bur. Viktigt att tänka på är att hunden inte kan ta sig framåt i bilen, från bagaget till baksätet, så lastgaller eller lastnät måste sättas dit.

Svenska Jordbruksverket har en bilaga om vad som mer exakt gäller vid transport av hundar och katter. Det är rekommenderat att läsa på innan du transporterar ditt djur. Du kanske har suttit med valpen i knäet på vägen hem från uppfödaren, men det är inte tillåtet. Inte heller en enkel transportbur i plast som man bara sätter i sätet. Buren måste sitta fast då den räknas som last, och all last måste förankras av säkerhetsskäl.

Ska man transportera hunden i en bur i bilen, eller i bagaget, så måste den kunna stå och ligga bekvämt. Det finns mått för hur mycket utrymme djuret behöver. Vidare måste hunden erbjudas vatten samt rastas var sjätte timme. Nu är det kanske inte så ofta man åker så länge i vardagen, men man kan ändå ha som god vana att ha vatten och vattenskål med sig på resan. Hunden skall också erbjudas skugga och god ventilation under hela resan. Behövs det får man sätta en handduk för en ruta för att stänga ute solen, eller lägga ett skynke delvis över buren.

Kom ihåg att det är strängt förbjudet att under några som helst omständigheter binda fast sin hund i dragkroken på bilen. Varje år skadas hundar av detta efter att ägaren har glömt bort att hunden satt där.

Ta hand om din hund och dig själv, kör försiktigt och använd bälte och bur.