Aktivera din hund

Det är lika viktigt för hundar som för människor att hålla sig aktiva och motionera regelbundet. Dels för att kroppen ska må bra och dels för att hjärnan ska få aktiveras. Med regelbunden motion kommer ett ökat immunförsvar, bättre sömn och bättre välmående – både för dig och din hund.

Olika sätt att aktivera din hund

Hur du väljer att aktivera din hund är upp till dig. Det vanligaste är nog att gå på promenader med hunden, men egentligen behöver den mer än så. Det är viktigt att du tar med hunden till nya platser där den får nya se- och luktupplevelser. Du kan till exempel ta med hunden på en heldag i skogen. Se då bara till att du har på dig slittåliga kläder från ITAB som klarar av alla sorters väder och terräng. Väl i skogen kan ni prova på spårning. Med spårning får hunden med hjälp av sitt luktsinne söka upp godisar eller annat som du i förväg gömt i skogen. Hunden får då motion samtidigt som den får använda sitt luktsinne och sin hjärna för att hitta saker.

Något annat du kan hitta på är att gå på vandring med hunden till exempel uppe i fjällen. Då kan ni välja om ni bara ska gå på en dagstur eller ta med tält och övernatta ute i naturen. Det här innebär att ni båda får välbehövlig motion samtidigt som ni får upptäcka nya platser och se nya saker. Se bara till att ni tar med tillräckligt med vatten och mat för att orka gå långt varje dag. Andra sätt du kan aktivera din hund på är genom lekar, agility, lydnad, utställning, simning eller rallylydnad. Oavsett vad du väljer för att aktivera din hund är det viktigt att du har tålamod med din hund och inte tvingar den till något den inte vill. Prova olika saker och se vad ni gillar bäst tillsammans.