Flyga med hund

Ibland kan det vara nödvändigt att behöva flyga med din hund. Det kan ju vara så att du ska flytta utomlands eller har boenden i olika länder. Då kan det vara bra att veta vad som gäller inför flygresan och du kan förberedda din fyrbenta vän om vad som kommer hända.

Är det första gången för dig och hunden, har du säkert massor av frågor som du ställer dig. Du kan få reda på frågorna via internet, precis som om du skulle låna pengar hos Enklare eller liknande. Innan du ska beställa biljetter bör du fundera på om din hund kan flyga över huvud taget, är din hund plattnosad bör du försöka hitta ett annat resesätt. Plattnosade hundar har svårt att andas på grund av förändringarna i lufttrycket på planet.

Lastrum eller kabin

Det finns flygbolag som tillåter att hunden får följa med inne i kabinen, men allt hänger på hur stor den är och vilken vikt hunden har. Vanligtvis får valpar och små hundar tas med som ett handbagage i väska eller hundbur som ställs under säte, eftersom inga hundar får vara lösa ombord. Varje flygbolag har sina regler, så du får kontrollera vad som gäller för det flygbolag du hade tänkt resa med.

När det gäller större hundar får de resa i lastrummet i en speciell bur och får då stå i ett utrymme som är varmt och har belysning. Hundar och andra djur kommer lastas på så sent som möjligt för att minimera stressen och ljudnivån. Denna möjlighet finns inte hos alla flygbolag, men det går inte någon nöd på hunden om den skulle befinna sig i lastutrymmet. Oavsett hur din hund ska resa kan det vara bra att du vänjer hunden att sitta i bur innan resa, vilket minskar stressen för din vän.

Förberedelser

Du får räkna med att det kräver lite mer förberedelser för dig som vill resa med hund, jämfört med om du skulle flyga själv. Därför bör du se till att boka resan så tidigt som möjligt, vilket hänger ihop med att flygbolaget bara har ett visst antal platser för djur per resa. Bolagen har olika tider när incheckningen sker, så kolla upp det.

Kostnad

Det går inte säga hur mycket det kommer kosta att flyga med hund, vilket beror på att priserna är så olika hos flygbolagen. Du kan räkna med att om du ska ha hunden med dig i kabinen kommer det kosta mellan 200 – 1 000 kronor. Ska hunden resa i lastutrymmet kan det kosta mellan 350 kronor till 3 000 kronor.

Du bör också kontrollera om flygbolaget har någon viktbegränsning för vad hunden får väga. Skulle det vara så att du reser med en service- eller ledarhund brukar du inte behöva betala något, men vissa flygbolag kan begära att du betalar en avgift för att inte sätet bredvid dig inte kan användas eftersom du har hunden med dig.