Hundar som kliar frenetiskt

Att våra husdjur kliar sig då och då är fullt normalt men om du märker att din hund har börjat klia sig frenetiskt på sistone är det tyvärr dags att besöka veterinären. Anledningarna till varför det kliar kan vara många och det är viktigt att veta vad klådan beror på innan man sätter in behandlingen. Eftersom din hund troligtvis är en älskad familjemedlem vill du inte att den skall gå runt och må dåligt i onödan och därför är det dags att omedelbart boka en tid hos veterinären. Om kliandet beror på loppor eller annan ohyra kommer det dessutom krävas en hel del merarbete även hemmavid, därför är det lika bra att få veterinärbesöket avklarat.

Allergi eller ohyra?

På sommarhalvåret är det många ögon och näsor som börjar rinna. Luften fylls nämligen av pollen och besöken hos läkare runt om i landet ökar. Vad du som hundägare kanske inte vet, det är att även hundar kan vara allergiska mot pollen. Din hund blir snuvig, ögonen rinner, det kliar i skinnet och den biter sig själv i tassarna. Det finns ett flertal åtgärder som kan sättas in för att lindra allergin och symptomen men allra först måste din veterinär undersöka hunden och se om det verkligen är en allergi som orsakar klådan. Skulle det vara pollenallergi finns det sedan speciella schampon att tvätta hunden i, tabletter som lindrar klådan och i värsta fall även kortisonsprutor. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att man aldrig kan bota allergier, man kan dock lindra de obehagliga symptomen.

Den ovälkomna ohyran

En annan anledning till ett frenetiskt kliande kan vara någon form av ohyra. Loppor är relativt vanligt bland våra fyrfota husdjur och kan vara besvärliga att få bukt med. De sprider sig i rasande fart och det krävs att du inte bara behandlar det drabbade djuret utan även hela huset för att bli av med dem. Lopporna kan även bita människor, men lever inte på människan på samma sätt som de gör på hunden. En annan orsak till klådan kan vara skabb. skabb kan spridas till människor men det är inte speciellt vanligt. Sjukdomen sprids via direktkontakt med ett smittat djur men hundar som rullar sig där andra skabbsmittade djur legat kan även de drabbas av ohyran. Sjukdomen behandlas med receptbelagd medicin och till skillnad från vid loppangrepp slipper du oftast sanera hela din boendemiljö.